chevron_leftVolver

En aquesta època de l’any, Bàscara té moltes de les que presumir, i és que compta amb un dels pessebres vivents més antics i amb tradició del país. 

 

Aquesta petita població d’uns 1.000 habitants, situada a la comarca de l’Alt Empordà, desborda vitalitat en aquestes dades assenyalades, acollint a centenars de visitants i turistes que s’acosten a reviure les escenes bíbliques en un bonic paseig per aquesta localitat medieval. 

 

Malgrat la seva llarga història, els seus veïns gaudeixen fibra òptica a Bàscara des de fa uns 8 mesos. Però la seva connexió i les seves meravelles naturals i arquitectòniques no són tot el que té Bàscara.

 

Bascara

Foto: @elpessebredebascara

 


Tradicionalment connectats

 


Bàscara és una de las poblacions triades per Adamo a ‘Tradicionalmente conectados’, una iniciativa per a fer valdre les tradicions nadalenques en diferents zones: el ja esmentat pessebre vivent de Bàscara (Girona),l’acte sacramental i cavalcada de Reis a Santillana del Mar (Cantàbria), “Mamá Noel” a Atarfe (Granada), el carnestoltes d’Alcázar de San Juan (Ciutat Reial) i la recollida de cartes per part dels patges reals a Font d'en Carròs (València). Des d’Adamo, volem que tots puguin gaudir d’aquestes tradicions nadalenques tan especials. 

 

el-pessebre-vivent-bascara

 

Visitem Bàscara de la mà de l’Ivana Arnanz, àrea manager de Catalunya d’Adamo, l’alcalde de la població, Narcís Saurina Clavagueray, i Montse Feliu, de l’Associació del “Pessebre vivent” de Bàscara, aliena a l’Ajuntament de la localitat. Ens expliquem amb tot detall com s’estan preparant els veïns per a la propera edició del pessebre vivent, que està a només uns dies de començar. 

 

 


Un passeig per la seva història 

 

El Pessebre de Bàscara va sorgir fa 50 anys, ens explica la Montse Feliu, “quan un grup de gent jove del poble a l’estiu, doncs es banyaven al riu i des d’allà es van adonar que el paisatge que veien s’assemblava molt als pessebres que fem a casa, amb les seves figuretes. El Nadal següent van començar a preparar-ho i a partir d’aquí va començar.

 

El pessebre que trobem tradicionalment a les llars pren vida als carrers d’aquesta petita població, amb uns 250 figurants aproximadament, explica la Montse. També hi ha un gran equip d’organització darrere, d’entre 50 i 70 persones, i és que aquesta tradició comporta uns preparatius i planificació que requereixen mesos de feina.

 

pessebre-vivent

Foto: @holalamarmota

 

Més enllà de les seves nombroses edicions, és la seva magnitud el que ho converteix en un dels pessebres vivents més representatius, i no només de Catalunya, sinó de tot el país. Més de 300 actors donen vida als personatges bíblics del naixement de Jesús.

 

La petita població banyada pel riu Fluvià és l’escenari perfecte per a tal recreació: la comarca de l’Alt Empordà té un entorn natural inigualable, amb coves, penya-segats i molta vegetació, a més d’una arquitectura on predomina la pedra, que ens transporta a un període medieval.

 

portal-de-belen-bascara

Foto: @elpessebredebascara

 

Per la seva ubicació, Bàscara ha estat tradicionalment un lloc de pas de comerciants, la qual cosa ha marcat la seva història. També ha estat una zona de pas per a exèrcits, i a finals del segle XVII va ser ocupat per les tropes franceses, patint posteriorment una parcial destrucció a 1814.

 

El seu nucli antic, d’origen medieval, s’ha conservat bé amb el pas dels anys, tot i que va ser restaurat recentment. El castell Episcopal manté una de les seves torres, també queda part de la muralla que un dia va envoltar i protegir la vila.

 

 

Escenes representades en el pessebre vivent

 

 

Aquest pessebre vivent ha servit d’inspiració per a altres poblacions, que prenent-ho com referència, han posat en marxa espectacles similars, com és el cas del Pessebre vivent de Buitrago de Lozoya.

 

El Pessebre de Bàscara, té dues parts. Comença amb una introducció a la plaça de l’Església, un espectacle de llums, sons i efectes especials que posen en context al públic, avançant escenes relacionades amb el pessebre

 

portal-de-belen-bascara

Foto: @elpessebredebascara

 

La segona part consisteix en la representació de les escenes plàstiques en un recorregut pel nucli antic de la vila i per la vora del riu. Els actors, que romanen immòbils com a estàtues, representen escenes del Naixement de Jesús amb una perfecta ambientació.

 

El Pessebre de Bàscara pot visitar-se aquest any els dies 19, 25 i 26 de desembre, així com els dies 1 i 2 de gener, a les 19h. Per a més informació, el número de contacte és el 972 56 00 07 i el correu electrònic: info@elpessebre.cat

 

 

Fibra òptica a Bàscara

 

 

Bàscara no només respira bona connexió entre els seus veïns, sinó que també té accés des de fa 8 mesos a la fibra òptica més ràpida, els nostres 1.000 Mb. 

 

L’arribada de la fibra ha suposat un abans i un després per als seus veïns, i és que abans del desplegament en aquesta població, els seus habitants tenien molts problemes de connexió. 

 

Narcís, l’alcalde de Bàscara, ens explica com la fibra d’Adamo ha millorat la connectivitat al municipi, i amb això la vida dels seus veïns. “A l’Ajuntament contínuament, per desgràcia l’Administració funciona així, hem de signar documents. Jo perdia hores alguns dies, signant documents. I cosa que és més greu, quan havíem d’enviar un document gran a la Diputació, que això passa molt sovint, els ordinadors se’ns quedaven bloquejats fins a 40 minuts… hem passat de 40 minuts a 10 segons”, explica en Narcís.

 

Per l’alcalde, “la diferència és abismal i la millora és increïble”, qui destaca també com un gran avantatge de la fibra a Bàscara la possibilitat de les persones que puguin tornar i teletreballar, veient-se fins avui forçades a anar a la ciutat.

 

Aquest Nadal, com és tradició, els veïns de Bàscara poden gaudir d’una súper oferta: regalem als nous clients un smartphone Oppo A15 en contractar fibra+mòbil o fibra+fix+mòbil amb 25 GB o superior. Una altra opció és triar un descompte de 136 €. En el cas dels packs amb mòbil de 10 GB, el client podrà gaudir de la rebaixa econòmica. 

 

Entra al web d’Adamo i informa’t de les millors ofertes de fibra.

 

 

Bon Nadal de part d’Adamo!

 

 

Malgrat de a l’empresa som conscients que el Nadal de 2021 pot ser diferent de les celebracions habituals a causa de l’escenari portat pel coronavirus, no volem deixar passar l’oportunitat de desitjar unes bones festes a tots. Per un 2022 ple de bones connexions i pel pessebre de Bàscara!

 

 

El Pesebre de Bàscara, uno de los pesebres vivientes con más tradición

 

En esta época del año, Bàscara tiene mucho de lo que presumir, y es que cuenta con uno de los belenes vivientes más antiguos y con mayor tradición del país. 

 

Esta pequeña población de unos 1.000 habitantes, ubicada en la comarca de la Alt Empordà, rebosa vitalidad en estas fechas señaladas, acogiendo a cientos de visitantes y turistas que se acercan a revivir las escenas bíblicas en un bonito paseo por esta localidad medieval. 

 

A pesar de su  larga historia, sus vecinos disfrutan de fibra óptica en Bàscara desde hace unos 8 meses. Pero su conexión y sus maravillas naturales y arquitectónicas no son todo lo que tiene Bàscara.

 


Tradicionalmente conectados

 


Bàscara es una de las poblaciones seleccionados por Adamo en ‘Tradicionalmente conectados’, una iniciativa para poner en valor las tradiciones navideñas en distintas zonas: el ya citado pessebre vivent de Bàscara (Girona),el auto sacramental y cabalgata de Reyes en Santillana del Mar (Cantabria), Mamá Noel en Atarfe (Granada), el carnaval de Alcázar de San Juan (Ciudad Real) y la recogida de cartas por parte de los pajes reales en Font d'en Carròs (Valencia). Desde Adamo, queremos que todos puedan disfrutar de estas tradiciones navideñas tan especiales. 

 

Visitamos Bàscara de la mano de Ivana Arnanz, área manager de Cataluña en Adamo, el alcalde de la población, Narcís Saurina Clavagueray, y Montse Feliu, la Asociación del “Pessebre vivent” de Bàscara, ajena al ayuntamiento de la localidad. Nos cuentan con todo detalle cómo se están preparando los vecinos para la próxima edición del belén viviente, que está a tan solo unos días de tener lugar. 

 

 

Un paseo por su historia 

 

 

El Pessebre de Bàscara surgió hace 50 años, cuenta Montse Feliu, “cuando un grupo de gente joven del pueblo en verano, pues se bañaban en el río y desde allí se dieron cuenta que el paisaje que veían se parecía mucho a los belenes que hacemos en casa, con figuritas. Las Navidades siguientes se lo empezaron a preparar y a partir de aquí empezó.

 

El belén que encontramos tradicionalmente en los hogares cobra vida en las calles de esta pequeña población, con unos 250 figurantes aproximadamente, explica Monte. También hah un gran equipo de organización detrás, compuesto por entre 50 y 70 personas, y es que esta tradición conlleva unos preparativos y planificación que requieren meses de trabajo.

 

Más allá de sus numerosas ediciones, es su magnitud lo que lo convierte en uno de los belenes vivientes más representativos, y no solo de Cataluña, sino de todo el país. Más de 300 actores encarnan a los personajes bíblicos del nacimiento de Jesús.

 

La pequeña población bañada por el río Fluvià es el escenario perfecto para tal recreación: la comarca del Alt Empordà tiene un entorno natural inigualable, con cuevas, acantilados y mucha vegetación, además de una arquitectura donde predomina la piedra, que nos transporta a un periodo medieval.

 

Por su ubicación, Bàscara ha sido tradicionalmente un lugar de paso de comerciantes, lo que ha marcado su historia. También ha sido zona de paso para ejércitos, y a finales del siglo XVII fue ocupado por las tropas francesas, sufriendo posteriormente una parcial destrucción en 1814.

 

Su casco antiguo, de origen medieval, se ha conservado bien con el paso de los años, aunque fue restaurado recientemente. El castillo Episcopal mantiene una de sus torres, también queda parte de la muralla que un día rodeó y protegió la villa.

 

 

Escenas representadas en el belén viviente

 

 

Este belén viviente ha servido de inspiración para otras poblaciones, que tomándolo como referencia, han puesto en marcha espectáculos similares, como es el caso del Belén viviente de Buitrago de Lozoya.

 

El Pessebre de Bàscara, tiene dos partes. Comienza con una introducción en la plaza de la Iglesia, un espectáculo de luces, sonidos y efectos especiales que ponen en contexto al público, adelantando escenas relacionadas con el pesebre. 

 

La segunda parte consiste en la representación de las escenas plásticas en un recorrido por el casco antiguo de la villa y por la orilla del río. Los actores, que permanecen inmóviles como estatuas, representan escenas del Nacimiento de Jesús con una perfecta ambientación.

 

El Pessebre de Bàscara puede visitarse este año los días 19, 25 y 26 de diciembre, así como los días 1 y 2 de enero, a las 19h. Para más información, el número de contacto es 972 56 00 07 y correo electrónico: info@elpessebre.cat

 

 

Fibra óptica en Bàscara

 

 

Bàscara no solo respira buena conexión entre sus vecinos, sino que también tiene acceso desde hace 8 meses a la fibra óptica más rápida, nuestros 1.000 Mb. 

 

La llegada de la fibra ha supuesto un antes y un después para sus vecinos, y es que antes del despliegue en esta población, sus habitantes tenían muchos problemas de conexión. 

 

Narcís, alcalde de Bàscara, nos cuenta cómo la fibra de Adamo ha mejorado la conectividad en el municipio, y con ello la vida de sus vecinos. “En el Ayuntamiento continuamente, por desgracia la Administración funciona así, hemos de firmar documentos. Yo perdía horas algunos días, firmando documentos. Y lo que es más grave, cuando habíamos de enviar un documento grande a la Diputación, que esto pasa a menudo, los ordenadores se nos quedaban bloqueados hasta 40 minutos… hemos pasado de 40 minutos a 10 segundos”, explica Narcís.

 

Para el alcalde, “la diferencia es abismal y la mejora es increíble”, quien destaca también como una gran ventaja de la fibra en Bàscara la posibilidad de las personas que pueden volver y teletrabajar, viéndose hasta la fecha forzadas a ir a la ciudad.

 

Esta Navidad, como es tradición, los vecinos de Bàscara pueden disfrutar de una súper oferta: regalamos a los nuevos clientes un smartphone Oppo A15 al contratar fibra+móvil o fibra+fijo+móvil con 25 GB o superior. Otra opción es elegir un descuento de 136 €. En el caso de los packs con móvil de 10 GB, el cliente podrá disfrutar de la rebaja económica. 

 

Entra en la web de Adamo e infórmate de las mejores ofertas de fibra.

 

 

¡Feliz Navidad de parte de Adamo!

 

 

A pesar de que en la empresa somos conscientes de que la Navidad de 2021 puede ser diferente a las celebraciones habituales debido al escenario traído por el coronavirus, no queremos dejar pasar la oportunidad de desear unas felices fiestas a todos. ¡Por un 2022 lleno de buenas conexiones y por el pessebre de Bàscara!

23-12-2021